Dışardan gelen tehlikelere karşı verdiğimiz duygusal yöndeki tepkilere korku adı verilir. Fobilerimiz de hissettiğimiz korkuların bir çeşididir. Bir duruma karşı duyulan korkunun kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkilemesine fobi denir. Fobiler insanlarda sıklıkla görülen anksiyete bozukluklarıdır. Fobisi bulunan insanlara fobik de denilebilir.
Her canlı tehikeli olduğunu algıladığı ve varlığını, yaşamını tehdit eden durumlardan içgüdüsel olarak kaçınır. İşte insan bilinci bu kaçınmayı korku olarak algılar. Korku bir bakımdan ön uyarı mekanizmasıdır. Kişinin tehlikeli olarak algıladığı veya yaşamını tehdit ettiğini düşündüğü durumlardan kaçınamaması veya kaçındığı halde duygusal olarak rahatlayamaması, korkunun kontrolden çıkması anlamına gelir. Kişinin rahatlayamaması sonucu korku ve endişe gitgide artar ve anksiyete görülebilir. Bu anksiyete kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkiler ve kendi dışında işleyen bir mekanizmadır. Bu hale gelindiğinde aslında bizim kendimizi koruma mekanizmamız ve kişinin ön uyarı mekanizması olarak tanımladığımız korku fobiye dönüşür. Kişinin korkuları veya fobileri her zaman bir varlığa veya duruma bağlı olmayabilir.
Fobiler toplumda hastalık olarak değil de, bir kişilik özelliği veya huy olarak algılanır. Bu nedenle tedavi için sağlık kuruluşlarına başvuran kişi sayısı oldukça azdır. Fobiler kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülür.
Kişinin korku yaşadığı bir olayla, varlıkla veya durumla karşılaşması halinde genel olarak anksiyete belirtileri görülür. Panik atak halinde görülen belirtilerin büyük bir çoğunluğu fobi durumunda da görülebilir. İleri seviyedeki fobik durumlarda kalbin durması, ölüm dahi görülebilir.
· Çarpıntı,Yüz kızarması, yüzde kaşınma ve yanma hissi,
· Titreme,
· Soğuk terleme,
· Bulanık görme,
· Nefes darlığı,
· Ağız kuruluğu,
· Yutkunma güçlüğü,
· Mide bulantısı,
· Bilinç kaybı,
· Ani tansiyon düşüşü,
· Bayılma,
· Bunalım,
· Sinir krizi,
· Şok vb. belirtiler görülebilir.
Fobi durumu hastalık olarak algılanmadığı için tedavi olma isteği çok nadir görülse de fobiler için de tedavi yöntemleri vardır. Fobi tedavileri genellikle hem ilaç ile hem de psikoterapi ile yapılır. İlaç tedavi kendi başına yeterli olmadığı için genellikle bu iki tedavi yöntemi aynı anda uygulanır. İlaç tedavisi için antidepresan ilaçlar kullanılır. Fobi tedavisinde sıklıkla başvurulan yöntemlerden biri de kişinin korkusuyla yüzleşmesinin sağlanmasıdır. Bu tedavi yönteminde kişinin onda korku yaratan veya fobi haline gelmiş, anksiyeteye neden olan durumların üstüne giderek anksiyeteyi nasıl yaşadığını hatta yaşadığı bu anksiyeteyle nasıl başa çıkabileceğini görmesi beklenir.
Fobilerin tedavisinde EMDR en iyi sonuç alınan ekollerden biridir. Bu tedavi yönteminde kişinin daha önce yaşadığı, fobisiyle bağlantılı anılar ele alınır. Fobiyi neden olan tüm etmenler; geçmiş travmalar, fobiyle eşlenen duygu, düşünce, görüntü, beden duyumu gibi özelliklerin hepsi ele alınır. Örneğin uçakta yoğun bir türbülansa maruz kalan ve sonrasında uçak fobisi geliştirmiş biri, uçak lafı geçtiğinde bile aşırı bir korkabilir. Çünkü travmayı yaşayan kişinin zihni anıyı işlemleyememiştir ve sanki o tehlikeyi şuan yaşıyormuş gibi korkarak tepki verir. Bu nedenle korkuya neden olan bu anı, görüntü, beden duyumu gibi olayla bağlantılı kişiyi rahatsız eden bütün detaylar EMDR yöntemi ile çalışılır. İzmir psikolog tavsiye olarak 'En İyi İzmir Psikolog Merve Bazan' dan psikolog fiyat almak için iletişime geçin. Travma sebebiyle işlenemeyen anı EMDR ile yeninden işlemlenir ve anının rahatsızlık seviyesi azalır. Böylece kişinin rahatsızlık hissi azalır ve korktuğu durum/olay/nesneye karşı daha az tepki vermeye başlar. İzmir'de Psikolog Merve Bazan EMDR terapi uygulayarak Fobi tedavisi üzerine çalışmaktadır.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.